O nas ...

Celjski godalni orkester je bil ustanovljen 12. maja 1945, kot sekcija Kulturno umetniškega društva "Ivan Cankar". Dušan Sancin, profesor violine na Glasbeni šoli v Celju, je zbral 10 glasbenikov, ki so v polni Unionski dvorani zaigrali navdušeni množici. V začetku so nastopali predvsem na mitingih in drugih prireditvah, povezanih s koncem druge svetovne vojne, vendar so se hitro začeli pripravljati na koncertne nastope.

V letih 1950 do 1954 so celjski godalci koncertirali v Celju, Mariboru, Trstu in Zagrebu, sodelovali v programih radijskih postaj in dobivali laskave ocene vodilnih glasbenih kritikov. Leta 1967 je prof. Dušan Sancin zaradi bolezni orkester zapustil, zato je dirigentsko mesto za dve leti prevzel glasbeni učitelj Stanko Pojavnik.

V začetku sezone 1970/71 je orkester dobil novega dirigenta, prof. Valterja Rateja. Pod njegovim vodstvom se je preimenoval v Celjski godalni orkester in se uvrstil v redno ponudbo Koncertne poslovalnice v Celju. Ob 30-letnici ustanovitve so orkestraši posneli prvo ploščo z deli Dolarja, Bravničarja, Haendla in Dittersdorfa, leta 1981 pa so se prvič udeležili mednarodnega tekmovanja v Kerkradeju na Nizozemskem in tam osvojili drugo mesto. Po tem uspešnem nastopu je prof. Valter Ratej orkester zapustil.

Sledila so delovna leta naslednjega dirigenta, prof. Radovana Marvina. Dejavnost orkestra se je povečala in v novoletnem času so postali pomembni novoletni koncerti v sodelovanju s Celjskim plesnim orkestrom "Žabe" ...

Leta 1988 je dirigentsko palico prevzel prof. Nenad Firšt. Orkester je ob svoji 45. letnici posnel drugo ploščo z deli Tartinija, Vivaldija in Ipavca, v koncertni sezoni 1990/91 pa je tudi prvič predstavil lastni koncertni abonma z obsegom petih koncertov, ki še danes predstavlja redni način dela. Leta 1995 so celjski godalci posneli prvo lasersko ploščo (J. Haydn: "Sedem besed Kristusa na križu"), leta 1997 drugo (G.B. Pergolesi: "Stabat Mater"), v letu 1998 pa so sodelovali pri snemanju plošče Celjskega pevskega društva (skladbe Antona Schwaba). V hotenju, da širše pokažejo svoje delo, so od leta 1988 gostovali po številnih krajih Slovenije, v Grovenbroichu v Nemčiji in večkrat v Zagrebu, v zadnjih letih pa na uglednih mednarodnih festivalih v Italiji, na Hrvaškem in v Veliki Britaniji.

Ansambel redno sodeluje v programih Glasbene mladine Slovenije in Društva slovenskih skladateljev ter snema za RTV Slovenija in RAI.

  • orlek_anduht_foto_2
  • 65-LET-GODALNEGA-ORKESTRA-CELJE
  • jugkonc1

 

Sponzorji

Zavarovalnica Triglav, d.d.


Fincommerce, d.o.o.

Donatorji

Elektro Celje, d.d.

 

 

Energetika Celje, javno podjetje d.o.o.

 

Posebna zahvala

Celjski godalni orkester se za pomoč pri delu posebej zahvaljuje
 
   

O nas

KD Celjski godalni orkester
Trg celjskih knezov 8
SI-3000 Celje

Davčna številka SI: 43385389
Matična številka: 5140072000
Nismo zavezanci za obračun davka
SI56 0510 0801 5191 453 (ABANKA d.d.)

Uradni podatki o društvu

Štefan Jug, predsednik društva

Dušan Knežević, v.d.
m. 041 393 083
e. cegodaln[at]gmail.com

Nenad Firšt, umetniški vodja in dirigent
m. 041 721 131
e. nenad.first[at]celje.si